Het OO-model

STOOM heeft sinds 2017 het auditbeleid Overheidsontwikkelmodel (OO-model) ter hand genomen. Dit betekent enerzijds dat reeds opgeleide auditoren weer vaker een audit uit kunnen voeren bij een andere overheidsorganisatie en anderzijds dat overheidsorganisaties een audit voor een mooie prijs kunnen laten uitvoeren. Hierdoor krijgen organisaties een gratis advies over de ontwikkeling van de organisatie volgens het Overheidsontwikkelmodel (OO).

Het OO-model is een kwaliteitsmodel dat is afgeleid van het INK-model, in grote lijnen en in detail toegespitst op de overheid. Het heeft betrekking op de bedrijfsvoering (Plan-Do-Check-Act) en op de mensgerichtheid van een organisatie (Inspireren, Mobiliseren, Waarderen, Reflecteren). Het biedt praktische handvatten voor het meten en ontwikkelen van beide gebieden.

Actuele ontwikkelingen

In het licht van de actuele ontwikkelingen binnen de overheid organiseerde STOOM op 19 april 2018 een netwerkbijeenkomst Op naar een vernieuwd overheidsontwikkelmodel.  In de Raadszaal van de gemeente Olst-Wijhe vond een dynamische middag plaats waarin stappen werden gemaakt om te komen tot een vernieuwing van het overheidsontwikkelmodel. Met medewerking van bestuur, denktank en dagvoorzitter kwam de groep in één middag van vraagstelling tot resultaat, van pitches tot potloodschets. Een mooi resultaat van een boeiende middag! Op dit moment geven twee werkgroepen invulling aan het vervolgtraject.

Bekijk het videoverslag.

Benieuwd naar het vernieuwde ontwerp van het OO-model en wat het jou te bieden heeft? Verdiepen, sparren en bijdragen?

Neem contact op met STOOM of geef je op voor de introductieworkshop.

Inschrijven, suggestie meegeven of meer lezen? Klik hier.

De trainers, adviseurs en auditoren van netwerk STOOM gaan graag vrijblijvend met jou in gesprek om te kijken wat het OO-model jouw organisatie te bieden heeft.

Uitgangspunten van het beleid:

  • Een gecertificeerd auditor moet binnen 3 jaar een nieuwe OO-audit uitvoeren via STOOM om de geldigheid van het certificaat te behouden.
  • Het auditverslag wordt door STOOM beoordeeld.
  • Opgeleide auditoren kunnen worden benaderd om een audit uit te voeren in een andere overheidsorganisatie. Hiervoor dienen ze ingeschreven te staan in de auditorendatabase.
  • Het netwerk van STOOM organiseert de audits, dat zijn geselecteerde partners/freelancers. Met hen zijn afspraken in overeenkomsten vastgelegd. Zij dragen 10% van het offertebedrag af aan STOOM.
  • Auditoren kunnen gebruik maken van de publicaties Gebruikershandleiding en Draaiboek voor een audit.
  • Een alternatief voor de verlenging van het certificaat is het volgen van de bijscholingsbijeenkomst waarbij als eindopdracht een verkorte audit wordt uitgevoerd.

Prijs

De kosten voor een tweedaagse audit (voor vier auditoren) bij een overheidsorganisatie bedragen € 5990,- exclusief btw.

Auditoren ontvangen € 800,- voor de audit en de lead-auditor € 1500,-.